team building in russia

Тиймбилдингът в Русия

Публикувано на 7.01.2019 г. от Maria Varlamova

Неотдавна в интервю за известно руско издание за MICE индустрията Мария Варламова говори за управлението на човешки ресурси, на събития и за промяната в отношението към тиймбилдинга в Русия. Ето какво каза тя:

Повратната точка за тиймбилдинга в Русия настъпи, когато най-голямата в света тиймбилдинг компания Catalyst Global започна да работи тук със свой лицензиран представител. За двете години от създаването на Catalyst Русия виждането за това какво всъщност е ефективен тиймбилдинг се е променило значително.

През какъв процес преминахте, преди да основете Catalyst Русия?

За да се присъедини към мрежата, нашата компания беше оценена според няколко критерия, в това число пазарен дял, удовлетвореност на клиентите, процент повторни заявки и т.н. Причината за това е, че Catalyst е световна мрежа с високи стандарти. Съществуват толкова много тиймбилдинг компании, които са привидно евтини, но не предоставят качествени услуги. Catalyst провежда процес, гарантиращ, че фирмите-партньори ще поддържат тези първокласни стандарти.

Тази година Catalyst Global ще отбележи своята 30-та годишнина. Мрежата на Catalyst Global вече се състои от 45 компании от целия свят, като всички те споделят една основна цел – да бъдат най-добрата тиймбилдинг агенция в своята страна. Мотото и лозунгът на организацията е Изключителни решения за тиймбилдинг. Фирмите-членове на мрежата предоставят услуги на разумни цени, но което е по-важно, поддържат високите стандарти за продукти и обслужване. Изключително доволни сме, че нашите ключови показатели за ефективност са на достатъчно високо ниво за партньорство с Catalyst.

Какво отличава Вашите програми?

Основният принцип на Catalyst е ефективен, целенасочен тиймбилдинг. Връзката ни с мрежата на Catalyst Global ни даде уникален опит, който ни позволява да реализираме иновативни продукти, нови за нашата страна.

Например участниците могат да са в отбор, който рисува платно или построява картонена спортна кола и се състезава с нея срещу другите екипи. А могат също и заедно да се научат да свирят като оркестър за по-малко от 2 часа. Те правят нещо ново, свежо и креативно, с което не се занимават в ежедневието, като често си сътрудничат с хора, с които никога по-рано не са работили. Освен това материалният резултат на този сплотяващ екипа процес (голяма картина или болид от Формула 1 с уникален дизайн) може да стои в офиса и да напомня на екипа за наученото дълго след края на събитието.

Има разлики и в същината на заниманията, които ние предлагаме. Много компании са копирали продукти на Catalyst, но в повечето случаи пропускат онези фини детайли, които правят програмите отлични и осигуряват невероятните, трайни резултати.

Възможно ли е да се постигнат по-специфични цели от така наречения тиймбилдинг (изграждане на екипа)?

Всяка от 170-те тиймбилдинг програми на Catalyst Global е насочена към постигане на определени резултати, например развитие на лидерски умения, ефективно общуване, работа в екип, повишаване на разпознаваемостта на бранда, задълбочени бизнес познания от интерактивна бизнес игра или просто забавно споделено преживяване. Освен това една от нашите ключови услуги е създаване на програма според нуждите на клиента. По-специално, сред предложенията ни има такива, насочени към усъвършенстване на уменията за лидерство, за работа в екип, към повишаване на продажбите и ангажираността на персонала с фирмения бранд. Даваме възможност на компаниите да изградят своите екипи по специфичен начин и с дадена цел.

team building in russia

Кой проектира и разработва програмите?

Продуктите се създават и развиват за пазара от Catalyst Global, а ние сме адаптирали 32 от техните 174 програми към специфичните културни особености на Русия. Catalyst Global има централни офиси в Обединеното кралство, Австралия, Индонезия и Нова Зеландия, където се създава първоначалния продукт чрез обширен процес на изследване и развитие. В началото се изслушват отзивите от 45-те партньори в мрежата на Catalyst, за да се разбере от какво се нуждаят потребителите. След първоначалната разработка, фирмите изпитват и тестват вторичните продукти.

Повечето програми, които днес провеждаме в Русия, са задълбочено тествани и модифицирани повече от 15 години, за да се достигне сегашното ниво. Учим се от подробни продуктови ръководства, които получаваме като част от лицензионното споразумение. Те ни осигуряват подробни детайли за подредбата на залата, подготовката, обучението на персонала за събитието, примерен сценарий за водещия и още много други. Все пак 90% от успеха на един тиймбилдинг зависи от внимателната подготовка. Тези изчерпателни наръчници, обученията и 24-часовата поддръжка на Catalyst Global помага на членовете на мрежата да осъществяват програми по най-високи стандарти и да затвърждават мотото на Catalyst Изключителни решения за тиймбилдинг.

Възможно ли е да подготвите ефективна тиймбилдинг програма, ако разполагате само с една седмица?

Това не е най-добрият вариант, но със сигурност ще се справим. През тази една седмица ще разберем целите на клиента, ще намерим подходящото решение и ще го адаптираме, за да отговаря на конкретните изисквания. Имаме чудесна основа, върху която да градим – обучен персонал, доставчици и целия необходим реквизит. За да съм честна, ще кажа, че ако трябваше да изработим уникална програма от нулата без основата, с която сега разполагаме, тя щеше да е меко казано посредствена. За съжаление, има някои тиймбилдинг компании и организатори на събития, които се опитват да го правят.

team building in russia

При адаптацията на програмите вземате ли под внимание индивидуалните нужди на клиента?

Нашият пакет включва приспособяване на програмите към изискванията на клиента. Това може да включва неща като корпоративни цветове, лого, специфични въпроси за викторини върху познаването на бранда и т.н. Разбира се, целта е по-мащабна – да се включат елементи, които ще впишат идеално програмата в характера на компанията, цялостната стратегия за човешките ресурси и конкретните цели в този момент.

В една добре адаптирана програма участниците трябва интуитивно да разберат основните послания. Чрез обширен разбор в края на сесията наученото може да се подчертае и доразвие.

Какви са Вашите основни принципи, когато работите с агенции за събития?

Около 70% от клиентите ни са агенции за събития и MICE компании. Нашата цел е да бъдем идеалният партньор. Работила съм във фирма за събития и затова зная добре какво съм търсила и изисквала от подизпълнителите.

Най-важното е да откликваме с различни варианти, които могат да се адаптират (за предпочитане безплатно), и ясно да очертаем схемата на програмата. На агенциите за събития предлагаме цялостни тиймбилдинг решения.

Обикновено не се занимаваме с детайли, които са отговорност на агенцията. Разбира се, при непредвидени обстоятелства, когато ни помолят винаги се намесваме и помагаме с всичко, което можем. Благодарение на първокласните си умения за комуникация, когато е нужно общуваме с крайния потребител така, че той почти или изобщо не разграничава нас като тиймбилдинг доставчик и агенцията, която ни е наела. Компаниите потвърждават, че винаги сме ги представяли достойно.

Какво е важно за Вас при избора на персонал?

В нашия бранш всичко е страст и професионализъм. Това е - отговорност, добронамереност и любов към работата. Ние сме като едно семейство. Ако има спешна работа, оставаме в офиса. Дори и през почивните дни сме там, за да отговорим на изискванията на клиентите и да им съдействаме. Обичаме това, което правим, и новите служители трябва да се впишат в тази среда.

team building in russia

Как успявате да работите на достъпни цени, без да намалявате качеството?

Да, макар че работим с оригинални, изпитани продукти, ние ги предлагаме на разумна цена благодарение на това, че не отделяме време за разработването на програмите, а само за тяхната адаптация.

Най-важното е, че се стараем да си създадем редовни клиенти, което е отразено и от ценообразуването ни. Търсим дългосрочно сътрудничество, за да наблюдаваме промяната на фирмите в резултат от нашата работа. Целта ни не е да спечелим повече пари от клиента за едно събитие и никога повече да не го видим. Знаем, че ако предоставяме отлично обслужване иневероятни програми (не винаги най-евтините, но най-добрите), клиентите ще продължат да ползват услугите ни и най-вече ще споделят опита си. А това е безценно! Процентът на върналите се при нас клиенти е над 70 и дори повече сред MICE компаниите и агенциите за събития. Това е много висок дял, имайки предвид че средната стойност за руския пазар е само 30%.

Какви решения предлагате на MICE компаниите?

За тях ние сме идеалният тиймбилдинг доставчик. Провеждаме активности на английски език без промяна в стойността. Тъй като главният офис е в Лондон, материалите са на английски. Работим в цяла Русия. През изминалата година сме пътували до над 20 града. Извън главните центрове е доста трудно да се намерят фирми с технология и експертен опит в областта на тиймбилдинга. В това отношение може да се разчита на нас.

Catalyst Русия, като част от силна международна мрежа, е гаранция за качество. И това често ни носи много предимства. Когато чуждестранни клиенти провеждат конкурс за тиймбилдинг организатор в Русия, фактът, че събитието ще се проведе от лицензиран партньор на Catalyst с тяхна оригинална, лицензирана програма често ни помага да получим поръчката.

Catalyst Русия – катализаторът за промяна във Вашата организация!

Maria Varlamova

Главен изпълнителен директор на „Фабрики событий”

Възпитаничка на школата на Московския художествен театър със страст към организирането на концерти на живо и фестивали

Всички статии

Препоръчваме Ви да прочетете