b1g1 study tour

Опознавателна обиколка в Камбоджа 2017 с B1G1

Публикувано на 19.01.2017 г.

Знаете ли, че за всеки участник в тиймбилдинг програма на Catalyst Global където и да е по света, ние даряваме за проект на B1G1? До днешна дата сме подкрепили инициативата с 368 507 дарения за проекти по целия свят! Дори на 12 декември тази година 42-ма партньори от мрежата на Catalyst в 50 страни участваха в първото в света 24-часово търсене на съкровища Go Team, като с постъпленията ще се подпомогнат проекти на B1G1. От 15-ти до 20-ти януари 2017 Joanna Hall от Team Up Events Нова Зеландия се включи в опознавателната обиколка на B1G1 като представител на мрежата на Catalyst Global и посети няколко от подкрепяните от нас проекти в Камбоджа.

Неделя 15 януари 2017

Здравейте, всички! Аз съм Jo от Team Up Events, новозеландските партньори на Catalyst Global. Днес, макар че ми беше малко трудно заради часовата разлика, не исках да пропусна и минута, затова излязох да се разходя и да се ориентирам в обстановката. Въпреки жегата хапнах чудесен амок, запознах се с популярните тук моторни рикши и с удоволствие побъбрих с местните хора. Останах изумена от контраста на многобройните луксозни хотели с боклука по улиците, бездомните животни и просяците. Разликата е стряскаща. Очевидно петелът, който чувам да кукурига цял ден, е един от многото, гледани зад хотела за известния тук спорт бой с петли. В езерцето на хотела с удивление открих голям шаран, който дразни два сиамски крокодила.

Тази вечер присъствах на приветствена вечеря. Беше наистина невероятно! Там имаше толкова много хора, всички със страхотни истории. Нямам търпение да се запозная с всеки от тях по време на пътуването. След този едновременно вълнуващ и изтощителен ден на открития, допълзявам до леглото. Няма думи да опиша емоциите си. Зная само колко важно ще е това пътуване за мен и че съм безкрайно благодарна да бъда част от него като представител на всички членове от тиймбилдинг мрежата на Catalyst Global.

Малко съм нервна за утре, но и страшно развълнувана. Денят ще започне с посещение на храмове, след което се отправяме към едно село. Там по проекта Free to Shine на B1G1 ще дарим велосипеди. По-добре да поспя. Лека нощ!

Понеделник 16 януари 2017

Да дадем воля на човешкия потенциал с велосипеди

Днес участниците в опознавателната обиколка на B1G1 посетиха This Life Cambodia – един от партньорите на благотворителната инициатива, който се занимава пряко с проблемите на местните общности и работи за по-светло бъдеще за всеки в дългосрочен план. Организацията представи своите различни програми, една от които се нарича Да избягаме от бедността на колело. Най-хубавото беше, че групата дари на една от общностите повече от 20 велосипеда. Вижте какво разказва Jo:

Събудих се от кукуригането на петлите и се отправих към три храма - Ta Prohm, Phnom Bakheng и Bayon. Най-много харесах Ta Prohm. Неговият строеж е започнал през 1186 г. Той е уникална комбинация от човешко изкуство и естествената джунгла наоколо. Заслужава си да се види!

b1g1 study tour cambodia

След обяд карахме колело в околността. Беше фантастично! Вместо да се тъпча в туристически автобус, аз въртях педалите по пътя и се чувствах силно свързана със заобикалящата ме среда. Наблюдавах къщите, семействата, животните в техния обичаен ритъм – какъв контраст с моя живот! Освен това се наслаждавах и на повдигащото адреналина забавление да се състезавам за място на пътя с всички – от мотопеди до големи камиони. Вълнуващо!

Скоро пристигнахме в местно училище, където учители, родители и деца се бяха събрали да наблюдават подаряването на велосипедите на 50 възторжени малчугани. След като в Нова Зеландия съм участвала в Go Give и много други програми на Catalyst Global в подкрепа на този проект, беше невероятно да наблюдавам отблизо резултата от него.

Докато се провеждаше среща между училищния директор и консултативния съвет (който изглежда е еквивалент на училищното настоятелство с участието на възрастните хора от селото), аз се оттеглих навън, за да гледам футболната тренировка на децата. Седях си сама и не след дълго едно малко момиче смело ме приближи със сияеща усмивка и каза Здрасти! Как се казваш?. Стояхме и си бъбрехме за нейните братя и сестри, за любимите ни цветове, храни и животни. Този приятен разговор, който за нея може да е бил възможност да упражни английския си, за мен беше показателен за открития и добронамерен характер на хората, с които до момента пътуването ме срещаше.

Следобед посетихме офисите на This Life Cambodia - организацията, отговорна за проекта с велосипедите. Научихме повече и за другите ѝ инициативи, за нейните изследвания и подход към развитието на хората. Мисията ѝ е не да лекува симптомите на даден проблем, а да подпомага местните общности, семейства и организации.

В края на деня се насладихме на вечеря в Marum – местен ресторант, в който работят учители и ученици, обучавани по друг проект на B1G1. Коремът ми определено ще ме насърчава да подкрепям тази кауза – храната беше божествена!

Лягам си с пълно сърце и стомах! Очаквам с нетърпение да видя какви радостни емоции ще ни донесе утрешният ден, когато отиваме на цирк!!

Вторник 17 януари 2017

Днес групата посети три организации: Trailblazer, за да научим за производството и разпространението на пясъчните филтри за водаи отглеждането на гъби; Sala Bai – качествена програма за обучение в сферата на туризма и училището за сценични изкуства. Ето какво разказва Jo:

b1g1 study tour cambodia

Тази сутрин посетихме фондация Trailblazer. Тук научихме за производството и разпространението на пясъчните водни филтри. Техните филтри и помпи за вода са изумителни. Хората от селата ги купуват и като собственици се грижат за тях. Лесният принцип, на който се правят филтрите, е фантастичен. Нямах идея, че пясъкът и чакълът могат да се използват за пречистване на вода. Хората лесно разбират как работят помпите и ако се наложи, ги поправят. Липсата на сложни технологии прави съоръженията лесни за притежание и поддръжка.

Разгледахме и градините за подбор на семена, в които се тества реакцията на ценните зеленчуци към околната среда с цел да се изберат култури, които да станат източник на доходи за фермерите.

Следващата ни спирка беше училището по хотелиерство и ресторантьорство Sala Bai. Основано от френска неправителствена организация, то в момента има 108 ученици, които се обучават на професионално готварство, хотелиерство, козметични и фронт офис умения. Сервираха ни вкусен обяд и отблизо наблюдавахме ентусиазма на учениците да усвояват нови знания.

Аз съм израснала с танци и представления, затова фондацията за креативни и сценични изкуства беше наистина специална за мен. Истински ценя изкуството и творческото изразяване. Както каза Lindy, една от участничките в обиколката на B1G1, то е част от онова, което ни прави хора.

Преди представлението наблюдавахме репетицията и се запознахме с изпълнителите. Бях толкова щастлива, че единственото момиче седи до мен на една маса. Тя беше на 26 – близо до моята възраст. Говорихме си много за своите хобита, семейства и приятели. За мен беше незаменимо преживяване да прекарам време с Srey Leak и да науча повече за нейния живот и мечти.

Самото представление беше великолепно, историята – много въздействаща, а изпълнителите се справиха блестящо.

Утре сутринта ще тръгнем с автобуса много рано към едно село, в което по проекта Child's Dream ще строим детска спортна площадка. Нямам търпение да се захванем за работа!

Сряда, 18 януари 2017

Днес групата посети местно училище, за да се включи в строежа на детска площадка към проекта на B1G1 Child's Dream. Ето как Jo описа деня:

b1g1 study tour cambodia

Днес станахме много рано и се отправихме към едно село с благотворителния проект на B1G1 Child’s Dream. Включихме се в строежа на детска спортна площадка. Преживяването беше невероятно и установих, че мога да копая дупки и да полагам бетон много по-добре, отколкото очаквах. Може да е странно, но работата ми се стори някак успокояваща! Цялото училище се присъедини, децата рисуваха и оцветяваха. Прекрасно занимание, изпълнено с взаимопомощ и забавление!

Заедно с децата обядвахме сред дърветата. Интересно е с какво се хранят – ориз в бананови листа и риба. Здравословно!

По-късно от разговор с директора разбрахме, че площадката е силен стимул за децата да ходят на училище. Освен това, заради нея те пристигат рано, а родителите все повече оценяват колко важно е образованието. Следобед участвахме в уроците по английски. Обзе ме небивал ентусиазъм и пях песничките за азбуката с цяло гърло. За мен, която се притеснявам да пея пред хора, преживяването беше въодушевяващо. А и несъмнено имаше точния ефект. Тъй като името ми е лесно - J-O J-O J-O, накрая нямаше дете, което да не го знае!!

Няколко пъти изпълнихме популярната песничка Heads shoulders knees and toes. Супер весело! Децата бяха толкова щастливи да се учат и изявяват, а играта с тях е истинска радост. В края на учебния ден си помахахме за довиждане и отново поехме с автобуса по дългия път към хотела. Вечерта ресторантът зашумя от развълнуваните разкази на всички за преживяванията им с децата. За това пътуване са се събрали толкова различни и изпълнени със страст хора. Създадох много невероятни контакти. И не на последно място, камбоджанската храна беше много вкусна, както винаги.

Време е за сън! Утре отново ни чака натоварен ден...

Четвъртък 19 януари 2017

Тази сутрин тръгваме за непознато място (няма да виждаме маршрута на автобуса!), за да се срещнем с някои от момичетата в риск от трафик на деца. Free to Shine е една от важните каузи на B1G1 с различни проекти, насочени към превенцията на трафика на деца . Ето разказа на Jo:

Днес беше труден ден за мен. По линия на иници ативата Free to Shine посетихме момичета, заплашени от трафик, и беше разстройващо да чуя какво се случва на такива млади, уязвими девойки. Окуражаващото обаче е, че те осъзнават риска. Вдъхнових се някой ден да се върна и да се включа в социална дейност в помощ на момичета от селата, попаднали в такава ситуация. Беше трогателно да разговарям с тях – те са много гостоприемни. Някои искат да станат адвокати, счетоводители, полицаи и учителки!

Следобед посетихме училище, в което децата участват със стипендии в друг проект на Child's Dream. Слушах историите им, проведохме работилници заедно, разговаряхме и беше невероятно да виждам техния стимул и мотивация.

Вечерта се състоя прощалното ни парти. Макар и тъжно, защото пътуването беше към края си, то бе вдъхновяващо. Радвам се, че срещнах толкова прекрасни хора и че споделихме такива специални преживявания. На моменти видяното ни разстройваше. То ме накара да оценя и да благодаря за чудесния живот у дома.

Камбоджа наистина е удивително място. Хората са уникални. И както казват местните, имам топлина в сърцето. Искам да отнеса тази топлина със себе си, да споделя вдъхновяващите истории от това пътуване и да направя всичко по силите си, за да постигнем свят на равни възможности и свобода.

Всички статии

Препоръчваме Ви да прочетете