Accentuate the positive

Наблегнете върху позитивизма

Публикувано на 18.05.2017 г. от Dace Stīpniece

Защо е важно да оценяваме влиянието на емоциите на работното място?

Емоциите играят главна роля в ежедневието на всички нас. Можем да ги изразяваме с думи и с езика на тялото. Понякога не е нужно да казвам нищо, за да натъжа някого. Така че чувствата ни влияят навсякъде. Прекарваме по-голямата част от деня в работна среда, затова е важно да обърнем внимание на начина, по който взаимодействаме със своите колеги и клиенти. Емоциите на работа зависят от вътрешни фактори, като лидерство, членове на екипа, заплащане и поощрения, но от значение са и външните фактори, например личният ни живот, отношенията с приятели и роднини. Характерът на всеки е индивидуален, затова приемаме нещата и изразяваме реакциите си по различен начин, било то чрез положителни или негативни емоции.

Как влияят положителните и отрицателните емоции на работното място?

Позитивните емоции са тези, които повишават продуктивността. Ако служителите са удовлетворени от кариерата или личния си живот, те са ефективни, креативни и се стараят да работят възможно най-добре. Всеки човек се стреми да бъде оценен, иска да изпълнява служебните си задължения с удоволствие и да има приятна работна среда. Ето защо мениджърите играят наистина важна роля в това да мотивират персонала, да оценяват постиженията му и да го възнаграждават. Всичко това създава позитивна атмосфера. Отрицателните емоции имат обратния ефект. Проблемите могат да се породят от претоварване с работа, от чувство за липса на подкрепа или ясно виждане какво трябва да се свърши, което води до стрес и демотивация. Това може да предизвика конфликти в екипа и да развали отношенията между колегите. Освен това намалява креативността и способността за ценен принос. 

Как да създаваме позитивна среда на работа или на фирмени събития?

Не бива да забравяме да даваме социална подкрепа на всеки служител. Например, ако някой дойде при Вас с въпрос, който може да изглежда глупав или очевиден, не го карайте да се чувства зле. Използвайте възможността да отговорите подходящо и да изградите доверие помежду ви. Вашият колега ще бъде щастлив, че не е сам в работата си и има хора, на които може да разчита за помощ. Така създавате положителна работна среда. Задайте точно определени цели и работни планове. Ако имаме ясна визия за това какво се изисква от нас и какви са целите ни, можем по-добре да планираме времето си и да намерим най-добрите решения. Ако е възможно, помолете всеки служител да извършва някаква физическа активност. Упражненията са чудесно средство за освобождаване от стреса и биха могли да помогнат да превърнете лошите чувства в положителни. Още по-добре е, ако успявате да изпълнявате тези упражнения заедно, като малък тиймбилдинг. Помнете винаги да казвате Благодаря един на друг. Това кара хората да се усмихват и да чувстват, че работата им е била оценена. Нека хуморът присъства в работния ден колкото е възможно повече. 

Започват ли компаниите все повече да осъзнават колко е важно да се грижат за благополучието на служителите си, както и на участниците в корпоративните събития?

Работейки за международна тиймбилдинг компания, мога да кажа, че в наши дни повечето фирми се стремят към по-приятна, добра и позитивна работна среда. Мениджърите и специалистите по човешки ресурси търсят най-добрите начини за мотивация и повишаване на продуктивността, креативността и общата ефективност. Това означава, че винаги се стараят да намерят различни варианти и подходи, с които да подобрят благополучието на служителите си.

Dace Stīpniece е мениджърът за Латвия на тиймбилдинг компанията Catalyst Baltic. Тя ще изнесе своята презентация Как да създаваме позитивни емоции на работното място и на фирмени събития от 10:00 до 10:30 в залата за игри, Inspiration Hub, Stand G680.

Dace Stīpniece

Ентъртрейнър в UPAS Латвия

Ентъртрейнър | Събитиен мениджър | Фасилитатор на събития | Мениджър за Латвия в Catalyst Baltic | Фасилитатор на обучения във FreshBiz

Всички статии

Препоръчваме Ви да прочетете