playing games teaches team work

Как играенето на игри подобрява екипната работа

Публикувано на 27.05.2019 г. от Darius Lomsargis

Иновации, предприемачество, креативност, сътрудничество, практическо лидерство и всички други думи, от които вече ни става лошо, защото така действат тези удивителни и абсолютно „перфектни“ компании - залагаме, че това са неща, за които все още мислите, че са извън вашите възможности.

Можете да обвинявате ограничените ресурси, които имате, немотивираните хора, които ви заобикалят, непостижимите цели или непобедимите конкуренти. Но най-вероятно просто не знаете как да го постигнете, как да промените не само вашия, но и подхода на целия екип. По-лесно е да се оплачете и да останете в комфортната зона ИЛИ да работите изключително трудно, но не непременно с видими резултати. Освен ако… има лесен, приятен и забавен начин да се измъкнете от това.

Ще ви помогнем като отговорим на въпроса, какво е по-забавно от работата? Игренето на игри, разбира се.

playing games teaches team work

Научни доказателства

Човешкият мозък е толкова впечатляващ, че не може да различи реалността от въображението. Дори, когато дадена ситуация е само в мислите на човек, мозъкът ще накара тялото да реагира така, всякаш че се случва наистина.

Ето един пример: Спомняте ли си как в училище, седите на чина си и случате учителката си по математикак как ви обяснява за някое уравнение. Тя пише на дъската с тебешир и без да иска изпуска тебешира и драска с нокът по черната дъска. Чухте ли току що неприятният звук в главата си? Усетихте ли как ви побиват тръпки?

Невроните в мозъка ви бяха възбудени от един спомен, конретна ментална картина и тялото ви реагира. Много беше лесно да заблудите мозъка си, нали?

Ето защо играенето на игри е толкова важно в контекста на бизнеса. Симулационните игри може да изглеждат като нещо, което се забравя бързо и ето затова е важно какви игри се играят и как. Ако са правилно разиграни, игрите са не просто малко почивка от работа, а средство за създаване на по-добра реалност. Откритията, които се правят и новите умения се "запечатват" в мозъка и могат да бъдат използвани и в други ситуации.

За какви игри става дума?

Разбира се, не става въпрос за видео игри, тъй като повечето от тях се играят индивидуално. Не става дума и за така популярното Монополи, защото е състезателна игра, базирана на страха. Също не говорим и за игри, които се печелят с късмет. Става дума за игри тренировъчни игри - EnterTraining.

EnterTraining е модел, който комбинира тренерска игра със забавление (в случай, че някой се нуждаеше от обяснение). Този модел се базира на принципите съществуващи във всяка компания: ресурсите се ползват за постигане на конкретна цел и следва възнаграждение. Ресурсите са знания и умения, целите са предизвикателствата, а наградата е мотивация.

Съществуват различни видове тренерски игри, например бордните игри като FreshBiz, Trade Winds, музикални преживявания Orchestrate, Crescendo, интерактивни бизнес симулации, The Infinite Loop, Peak Performance и много други. Общото помежду им е, че всички включват жива комуникация, състезателни задачи, сътрудничество между всички участници и това е не само забавно, но е и натрупан опит.

Кое е най- важното? Всички са победители. Дори екипът, който е на последно място. Защото златният медал не е целта.

playing games teaches team work

Преимуществата от играенето на игри

Може да звучи като хиперболично изявление, особено ако все още сте малко скептични по отношение на това нещо, но е доказано: да играете такива игри с екипа си има траен положителен ефект за цялата компания, въпреки че една сесия отнема само 2–3 часа. Това са някои от основните предимства на прилагането на концепцията EnterTraining:

  1. Всяка игра има уникална тема, но и различна цел - в зависимост от нуждите на компанията, могат да бъдат обучени определени умения: стратегическо мислене, решаване на проблеми, обслужване на клиенти, управление на времето, работа в мрежа. По принцип всичко.
  2. Това е опит за изграждане на екип, обединяващ цялата група. Тя нарушава манталитета на силоза (мислене, при което някои отдели в компанията не споделят информация с други хора в една и съща компания). Неофициална среда помага на всички да се отпуснат и да общуват открито.
  3. Предизвикателствата са сложни и изискват набор от различни умения - това е идеалният начин да разкриете индивидуалните способности на всеки и да разберете как да ги комбинирате. Той също така помага по-добре да разберем собствения и стила на работа на другите.
  4. Тя подобрява комуникацията, тъй като е един от основните фактори за успех на екипа.
  5. Преодоляването на предизвикателствата заедно стимулира ангажираността на служителите, вдъхновява и мотивира екипа да продължи да работи за постигане на общи цели.

Има много повече ползи от подобни дейности, базирани на игра, но най-важното - всички прозрения, придобити по време на сесиите, буквално променят начина на мислене.

Така че, ако все още усещате борбата за формиране на нови навици и придобиване на нови умения, индивидуално или в екип, имайте предвид, че има начини да научите мозъка си.

Darius Lomsargis

Основател на UPAS Events & Catalyst Baltics

Фасилитатор на EnterTraining програми, ментор, предприемач и представител на интернационалната тиймбилдинг верига Catalyst Global в Балтийските държави, съосновател на ŪPAS Events.

Всички статии

Препоръчваме Ви да прочетете