mindfulness meditainment

​Успокойте се и се освежете с oсъзната медитация

Публикувано на 17.06.2019 г. от Esther Daniel

Седнали ли сте удобно? Сега... затворете очи. Обърнете внимание на дишането си. Забележете как въздухът влиза и излиза от тялото ви. Когато вдишвате...и издишвате.. Фокусирани ли сте върху дишането си или мисълта ви се отнесе някъде?

В нашия забързан свят, в който във всяка секунда от деня биваме обстрелвани от информация, е трудно да се съсредоточим. Седнах да пиша, но скоро улових, че съзнанието ми скита. Присетих се за нещо, което някой ми каза вчера, и за нещо, което направих и съжалявам, а сега се притеснявам, защото не пиша. Уфф… Стресът и тревогата се увеличават и нещо трябва да бъде направено.

Какво е осъзната медитация?

Осъзнатата медитация фокусира вниманието върху настоящия момент. Тя е умение и с редовна практика, може да се постигне спокойно, неосъждащо осъзнаване на мислите и чувствата. Стига се до прозрението, че това са просто мисли и те не ни държат под контрол.

Много проучвания доказват, че програми, базирани на осъзнаването оказват позитивно и силно влияние върху симптомите на стреса, безпокойството и нередовния сън и водят до цялостно подобрение на благосъстоянието. Сега, с помощта на технология за визуализация на мозъка като fMRI и EEG, има безброй научни статии, доказващи неврологичните ползи от осъзнатата медитация.

mindfulness meditation

Успокояване и преоценка

Всеки човек изпитва стрес по време на ежедневието си. Често механизмите за контрол, които ние автоматично пускаме в действие, когато сме подложени на стрес, не помагат много. Те са по-подходящи за праисторически времена, когато борбата или бягството са били единственият избор, който трябваше да направим, когато сме изправени пред реални заплахи. За щастие не ни се налага да се сблъскваме със саблезъби тигри често и повечето от "заплахите", на които реагираме, сa "ВЪЗПРИЕТИ". Тялото и умът възприемат РЕАЛНИТЕ и ВЪЗПРИЕТИТЕ опасности по абсолютно един и същи начин. Следователно произтичащият стрес може също да бъде основна причина за много физически заболявания, причиняващи болка и по този начин причиняващи допълнителен стрес.

Нашата оценка на дадена ситуация може да предизвика или да изостри стреса. Открили ли сте, че някога преживявате едно и също нещо в ума си? Преживяването може да бъде напрегнато и е симптоматично за депресия. Колкото и да искаме да мислим, че нашите възприятия са правилни, осъзнатата медитация може да ни помогне да преосмислим оценката си за външния свят. Този процес се нарича когнитивна преоценка или "повторно възприемане". Смята се, че когато практикуваме осъзната медитация, ние се фокусираме върху настоящето, което ни дава възможност да наблюдаваме мислите, които възникват по не-оценъчен начин.

Това е страхотно, но ако сме честни, в напрегнат момент, практикуването на медитация е последното нещо, което искаме да правим. В този случай водената медитация може да помогне. Ако можете да отворите приложението на телефона си, да затворите очи, един глас да ви поведе и да влезете в медитативно състояние , то това би довело до моментално чувство на облекчение. И физиологичните резултати са научно доказани! Релаксацията намалява активността на надбъбречната жлеза, подобрява имунната система и намалява кръвното налягане. По-ефективно от куркума лате!

sleeping at the wheel

Медитирайте, спете и се презаредете

Сънят е от съществено значение за физическото здраве и психическото здраве. Той засяга апетита, дишането, кръвното налягане, сърдечно-съдовата система, имунната система, хормоните на стреса и др. Лош сън е свързан с проблеми с психическото здраве, като тревожност и депресия.

Непрекъснато ни се напомня, че трябва да получаваме 7 - 8 часа сън на ден. За съжаление, изглежда, че броят на хората, които имат проблеми със заспиването и с дълбокото спане, нараства.


Налице са доста безспорни доказателства, че това се дължи пряко на засиленото използване на електронни устройства. Използване на технологии точно преди лягане е нещо, което почти всеки прави често. Ползването на смартфони, компютри и други джаджи води до силно превъзбуждане и не позволява на нервната система да се отпусне, което води до проблеми със съня.


В края на деня, освобождаване на ума чрез водена медитация ще помогне за плавното навлизане в дълбок, естествен сън.

mindfulness meditation guided

Дигитален детокс може да бъде точно това, което лекарят е препоръчал, но когато се знае, че осъзнатата медитация води до положително въздействие върху психологическото благосъстояние, за мен е време да си направя почивка, да се освежа и да се презаредя с прекрасна осъзната медитация.

Esther Daniel

Ръководител Стратегии за ангажираност на партньорите

Осигурява организационната ефективност чрез стратегии за ангажиране на партньорите от мрежата на Catalyst Global.

Всички статии

Препоръчваме Ви да прочетете