Благополучие и здраве за щастливи, хармонични и продуктивни екипи

Публикувано на 3.06.2019 г. от Guy Baker

Физическото, умственото, финансовото, духовното и емоционалното здраве са важни за ангажираността на служителите. Също могат да доведат до по-висока продуктивност и сплотеност на екипа. Многобройни изследвания показват пряка връзка между благосъстоянието на служителите и по- редките отсъствия от работа.

В днешно време корпоративните "уелнес" стратегии не са фокусирани само върху „здравето и безопасността”, а включват и програми, насочени към благосъстоянието и емоционалното здраве. И все повече фирми разширяват своите стратегии за благосъстояние на служителите, които включат гъвкаво работно време, дистанционна работа и дори подкрепа в грижата за децата.

Благополучието на работното място започва с развиването на култура на здравето с последователна и честа комуникация, която обучава служителите с доверие и честност. Физическата среда и мрежите за социална подкрепа са създадени с цел насърчаване на благосъстоянието. Тиймбилдинг програмите са част от ефективна корпоративна стратегия за благополучие.

orchestrate

Музика за благополучие

Заниманията с музика, като слушане, учене на музикален инструмент и свирене, повишават чувството за благополучие. Музиката играе важна роля за регулирането на емоциите и развиване на чувство за единност в група. Енерджайзърите, кратки музикални и ритмични сесии донасят страхотна промяна в динамиката на групате и енергизират и ободряват хората.

В музикалните тиймбилдинг занимания, участниците свирят заедно на инструменти или пеят. Музикалните програми са най различни, като започнем от свирене в оркестър, музика от цял свят и стигнем до Haka, beatbox и daft punk. Тези занимания доказано повишават невропластичността и бързо повдигат настроението в групата и я сплотяват. Със съвсем малко помощ, добри техники и сътрудничество между хората в групата, може да бъде произведено и изсвирено музикално парче, което да надмине очакванията на всички.

toy factory

Благотворителност за благополучие

Даряването е толкова силно за човека, който дарява, колкото и за човека, който получава. Чуваме това често, но то е подкрепено от научни факти. Когато помагаме на другите, мозъкът ни отделя окситоцин, серотонин и допамин. Тези повишаващи щастието хормони, противодействат на ефекта от хормона на стреса, кортизол, което има позитивен ефект върху менталното здраве и благосъстоянието на човека, който дарява. Колаборативните тиймбилдинг занимания, които са предназначени да развиват меки умения и да развиват умението за работа с други, имат и допълнителни ползи като повишаване на настроението и намаляване на стреса.

Даряването като група, а не индивидуално, води до най- силното чувство на щастие. Социалните връчки и споделеният опит спомагат благородното поведение на дарителя да се превърне в позитивни за него чувства.Нещо повече, дарявайки като група, дава възможност за по-голямо въздействие, отколкото може сам човек и на съответно това носи по-силно приятно чувство за постижение.

Тиймбилдинг програмите за Социална Корпоративна Отговорност са създадени не само да развиват меки умения, но и за даряване за каузи, които си заслужават. Няколко примера включват правене на къщички за птици, строене на колела, изработване на играчки или събиране на средства чрез участване в забавни и ангажиращи екипни занимания. Включването на служителите в избора на местна благотворителна организация или при избора на достойна кауза чрез организация, като B1G1, насърчава ангажираността към проекта и към дарителската дейност. Много хора, които са участвали в такива програми, продължават да даряват за каузата или развиват навик да даряват за различни каузи, което води до дългосрочни ползи за благосъстоянието.

meditainment

Благосъстояние на духа и Осъзнатост за Благополучие

Осъзнатостта е психическо състояние, постигнато чрез фокусиране на съзнанието в настоящия момент, докато спокойно признава и приема чувствата, мислите и телесните усещания. Доказано е, че състоянието на осъзнатост спомага за облекчаване на стреса, понижаване на кръвното налягане, намаляване на хроничната болка и подобряване на съня. Хората, които практикуват редовна медитация, съобщават, че се чувстват по-спокойни, по-малко стресирани и способни да се справят по-добре с предизвикателни ситуации.

За повечето хора е трудно да останат фокусирани, без да се разсейват. Точно както изграждането на тялото, умът може да бъде подсилен за по-добро внимание чрез редовни умствени упражнения. Доказано е, че редовната медитативна практика удебелява хипокампуса в областта на мозъка, отговорна за паметта и ученето. Медитацията подобрява вниманието и концентрацията. Да имаш увереност, да поемеш по-трудни задачи и да постигнеш цели, води до по-голямо самочувствие и благополучие.

Водената медитация е чудесен преход към конференция или семинар, тъй като отпуска и пренасочва ума към повишаване на концентрацията. Предоставяйки приложение за медитация на служителите ви с опция да го ползват, когато поискат, може да насърчи редовната медитативна практика и следователно служителите да се радват на ползите от нея.

giving for wellbeing

Ако изследванията са верни, фирмите, които се фокусират върху благосъстоянието на своите служители, развивайки култура на благосъстояние на работното място и прилагайки гъвкави стратегии, които служителите са посочили, че са им от полза, те ще извлекат страхотни ползи от по-здравите, по-щастливите, хармонични и продуктивни екипи.


Guy Baker

Учредителен директор на Catalyst Global

Guy създава и развива тиймбилдинг концепции, след което се заема да убеди света в тяхната ефективност.

Всички статии

Препоръчваме Ви да прочетете